top of page

Kryptovaluutan Verotus: Milloin Sinun Täytyy Maksaa Veroa Kryptovaluutasta?

Kun verokausi koittaa, jokaisen Suomen kansalaisen tulisi tietää, että verohallinto odottaa sinun maksavan veroja kryptotapahtumista. Tämä ei sisällä pelkästään kryptovaluutan ostoa, mutta kylläkin kryptovaluutan vaihdot, krypton myymisen, NFT-kaupat ja -ostot, airdropit, stakingin ja paljon muuta! Tässä käsittelemme yleisimpiä tapoja, joilla kryptoa käytetään, ja kerromme, katsotaanko ne verotettaviksi tapahtumiksi.

Kryptovaluutan verosäännöt Suomessa muuttuvat vuosittain!

Keskeiset Huomiot

  • Verohallinto pitää kryptoa omaisuutena, joka myydään tappiolla tai voitolla.

  • Jos myyt kryptoasi voitolla, pääomatuloveroja sovelletaan.

  • Stakingista tai kryptosta saatu korkotulo katsotaan tavalliseksi tuloksi verotarkoituksissa.

Milloin Sinun Täytyy Maksaa Veroja Kryptosta?

Todellisuudessa tilanteita saattaa olla enemmän kuin luulet. Älä kuitenkaan huoli, selitämme kryptoverosäännöt hetkessä. Yleisesti ottaen, jos teet voittoa tai saat tuloja kryptosta, sinun on maksettava kryptoveroja.

Tässä joitakin skenaarioita, jotka katsotaan verotettaviksi tapahtumiksi, ja muutama, jotka eivät ole.

Kryptojen Ei-Verotettavat Tapahtumat

  • Krypton ostaminen fiat-valuutalla

  • Krypton siirtäminen omistamastasi lompakosta toiseen

  • Vakuuden tallettaminen lainaa varten

Kryptojen Verotettavat Tapahtumat

  • Yhden krypton vaihtaminen toiseen

  • NFT:ien myyminen

  • Krypton vastaanottaminen forkin tai airdropin kautta

  • Krypton käyttäminen hyödykkeiden/palveluiden maksamiseen

  • Krypton myyminen fiat-valuutaksi (kuten EUR)

  • Tulot kryptovaluutan louhinnasta

  • Tulojen hankkiminen kryptosta (staking, lainaus jne.)

Katsotaanpa tarkemmin, mitkä toiminnot johtavat siihen, että verokarhu koputtaa ovellesi, ja milloin sinun on maksettava kryptoveroja.

Krypton Kaupankäynti

Kryptokaupankäynnin verosäännöt sanovat, että kun myyt digitaalisen omaisuuden ostaa toisen, kuten myyt Bitcoinia ostaa Ethereumin, se on verotettava tapahtuma. Sijoituksesi myynti tai vaihtaminen millään tavalla toiseen sijoitukseen on verotettavaa. Mutta vain, jos saat voittoa. Tappiot vähentävät verovelkaasi. Joten, pidä mielessä, että krypto-kryptokaupoissa on verosääntöjä, riippuen lopputuloksesta.

NFT:iden Myynti ja Minttaus

NFT:t ovat siistejä, mutta maksa niiden myynnistä verot!

Airdropit ja Forkit

Airdropit ovat tilanteita, joissa kryptovaluuttoja tai tokeneita jaetaan ilmaiseksi. Tämä tapahtuu usein, kun uusi kolikko lanseerataan tai uusi projekti tarvitsee houkutella käyttäjiä. Nekin ovat verotuksen näkökulmasta verotettavaa tuloa!

Lainaus ja Lainaaminen

Kryptolainaus on, kun käyttäjät tallettavat valuuttansa lainattavaksi korolla. Korkotulot katsotaan (verollisiksi) tuloiksi.

Staking

Staking tarkoittaa, kun ihmiset sitouttavat kryptoaan proof-of-stake-konsensukseen blockchainille. Käytännössä se on vakuus blockchainille transaktioiden vahvistamiseen ja validointiin. Kun stakaat kryptoasi, saat tyypillisesti palkkioita tokeneina. Ja arvasit oikein, kryptoverosäännöt sanovat, että palkkiot ovat tuloa hallituksen näkökulmasta.

Kryptomaksut

On hyödyllistä muistaa tämä: verohallinto ymmärtää vain euroja. Jos naapurisi antaa sinulle kolme kanaa traktorinsa vetämisestä mudasta, et voi maksaa tuloveroa kolmella kanan siivellä ja koivella.

Kryptovaluutan Louhinta

Kryptolouhinta on samankaltaista stakingin kanssa veronäkökulmasta. Louhinta vahvistaa transaktioita blockchain-verkossa ja palkitsee louhijat kryptolla. Jos louhit yksin tai osallistut hash rateen (laskentateho) louhintapoolissa, saat louhintapalkkiot katsotaan tuloksi verotarkoituksissa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka kryptotapahtumat voivat olla verotettavia. On tärkeää pitää kirjaa kaikista tapahtumistasi ja mahdollisesti käyttää kryptovero-ohjelmistoa tai konsultoida verohallintoa tai veroneuvojaa varmistaaksesi, että noudatat verolainsäädäntöä.

bottom of page